Οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να επιδοθεί κάποιος στην  περιοχή του Ασπροποτάμου  είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Τα βουνά  με την μεγάλη ποικιλότητά τους προσφέρονται για πεζοπορία κατά την  διάρκεια της οποίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την μοναδική  ομορφιά του φυσικού τοπίου, να συναντήσει σπάνια ζώα και φυτά, να  βελτιώσει τη σωματική του υγεία και να ηρεμήσει ψυχικά ξεφεύγοντας  από την πίεση, το άγχος και το θόρυβο των αστικών κέντρων.

Προσφέρετε για τους περισσότερους με την προϋπόθεση να ξέρουν κολύμπι και να  κάνουν μάθημα  μισής ώρας. Στη περιοχή Τρία Ποτάμια υπάρχει κέντρο που αναλαμβάνει την οργάνωση και ασφαλή  κατάβαση του Ασπροποτάμου με Ράφτινγκ και Κανόε – Καγιάκ. Από την περιοχή Τρία Ποτάμια μέχρι τη  γέφυρα του Αλεξίου στην Αγία Παρασκευή, ο Αχελώος δίνει  τη δυνατότητα για τα παραπάνω  αθλήματα, ιδιαίτερα όταν ο ποταμός κατεβαίνει ορμητικά. Ο Ασπροπόταμος είναι ε ντυπωσιακός ποταμός , μέσα στην καρδιά της Πίνδου , με συνεχόμενα rapid  2ου – 3ου βαθμού δυσκολίας
Μην παραλείψετε να συνδυάσετε την διαμονή σας, με μια βόλτα με  Mountain bike στα Τρία Ποτάμια  μέσα σε δασικούς δρόμους, λιβάδια και δάση από έλατα.
Η πεζοπορία στη φύση έγινε  μόδα τα τελευταία χρόνια. Για τους λάτρεις της ορειβασίας υπάρχουν  αρκετές πετρώδεις κορυφές πους προκαλούν να τις κατακτήσουν. Από την περιοχή του Κόζιακα  διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Ένα σημαντικό δίκτυο μονοπατιών (χωρίς σήμανση) που  οδηγεί σε όλες σχεδόν τις κορυφές των γύρω βουνών.
Oρειβασία στο Περιστέρι ή Λάκμος (2.295 μ.)

Διαδρομή από το Χαλίκι  στο Όρος Λάκμος (Περιστέρι)

Υψόμετρα: Εκκίνηση από τα 1150μ. – Κορυφή Τσουκαρέλα 2295μ.  Χρόνος ανάβασης: 4:30 με 5 ώρες.

Περιγραφή:

Το Περιστέρι είναι το βορειότερο βουνό της νότιας Πίνδου και βρίσκεται δίπλα από  το Χαλίκι. Για να ανεβεί κανείς το Περιστέρι μπορεί να κοιμηθεί στο Χαλίκι και την άλλη μέρα να  πάει με αυτοκίνητο ως την τοποθεσία Βερλίγκα. Από εκεί ξεκινάει μια διαδρομή που καταλήγει στη  βάση της ψηλότερης κορυφής που λέγεται Τσουκαρέλα. Η ανάβαση του κώνου διαρκεί μία  περίπου ώρα. Τριγύρω συναντώνται δάση από ρόμπολα, οξιές και έλατα. Η κατάβαση γίνεται  προς την ίδια πλαγιά ή προς το χωρίο Ανθοχώρι. Εξαιρετικής ομορφιάς φαινόμενο είναι και η  δημιουργία δρακολίμνης κατά τους ανοιξιάτικους μήνες στην τοποθεσία Καρβελού στους  πρόποδες του Περιστερίου.

 

Oρειβασία στην Νεράιδα ή Καπ Γκρας (1930μ.)

Διαδρομή από την  Πολυθέα  στην κορυφή  Νεράιδα ( Καπ Γκρας )

Υψόμετρα: Εκκίνηση από το Πολυθέα (1150μ)  – Νεράιδα (Καπ Γκρας) 1930μ.

Χρόνος ανάβασης: 3 ώρες με 3:30 ώρες.

Περιγραφή: 

Η κορυφή της Νεράιδας είναι κοντά στο χωριό Πολυθέα. Το μονοπάτι κινείται προς  τα ανατολικά στην αριστερή όχθη του ρέματος και σε 15 λεπτά φθάνει στην τοποθεσία που  ονομάζετε Στίτα Αλί Μάλι. Από εκεί, μετά από πορεία 20 λεπτών, ο ορειβάτης φθάνει στο ρέμα.  Το μονοπάτι περνάει στη δεξιά όχθη και σε μία ώρα ανηφορικής πορείας οδηγεί στο διάσελο,  ανατολικά της κορυφής Μύτικας (1511μ). Εκεί αρχίζει ένα αμφιθεατρικό λάκκωμα με μια στάνη και  βρύση στη μέση.  Από εκεί η κορυφή απέχει 90 λεπτά